Logoen til partiene på Stortinget

Partiene

Ved stortingsvalget stemmer vi på ett parti. Alle stortingsrepresentantene er med i ett parti.

Partiene er viktigere enn de som velges til Stortinget. Det er vanligvis partiet som bestemmer hva stortingsrepresentantene skal stemme.

På Stortinget er det nå syv partier. Etter valget vil det kanskje bli åtte partier.

Partiene som nå er på Stortinget er:

Arbeiderpartiet (Ap)

Arbeiderpartiets logo

Arbeiderpartiets logo

Arbeiderpartiet er stort og har ofte vært i regjering. Nå er Arbeiderpartiet i regjeringen og Arbeiderpartiet har også statsministeren, Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg er også leder av Arbeiderpartiet.

Statsmilister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg er leder av Arbeiderpartiet

Fordi Arbeiderpartiet er et langt navn, forkorter en ofte navnet til Ap.

Ap ønsker å fortsette å være i regjeringen og vil at Jens Stoltenberg skal fortsette å være statsminister etter stortingsvalget. Men hvis de skal greie å vinne valget, må de få mange flere til å ville stemme på dem.

Arbeiderpartiets Internettside finner du her

Fremskrittspartiet (Frp)

Fremskrittspartiets logo

Femskrittspartiets logo

Fremskrittspartiet var veldig stort for to år siden. Etter det var det mange som sa at de ikke ville stemme på Fremskrittspartiet. Nå er Fremskrittspartiet det tredje største partiet.

Fremskrittspartiet har aldri vært med i noen regjering. Nå ønsker Fremskrittspartiet å komme i regjering sammen med Høyre og kanskje noen andre partier.

Siv Jensen er leder av Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen

Fremskrittspartiet forkortes ofte med Frp.

Skal Frp komme i regjering etter stortingsvalget, må noen andre partier ville ha dem med. Får Frp mange stemmer til stortingsvalget, blir andre mer interessert i å ha Frp med i regjering enn hvis Frp får få stemmer. Siv Jensen vil neppe bli statsminister, men det kan godt være at hun blir statsråd etter stortingsvalget.

Fremskrittspartiets nettside finner du her

Høyre

 

Høyres logo

Høyres logo

Høyre er et stort parti og har ofte vært i regjering. Høyre har også hatt statsministeren flere ganger. Nå er ikke Høyre med i regjeringen, men det vil partiet forandre på. Høyre er det partiet som flest støtter nå for tiden. Høyre håper at populariteten deres var fram til stortingsvalget, gjør den det, vil Høyre bli det største partiet på Stortinget. Leder i Høyre, Erna Solberg, håper å bli statsminister etter stortingsvalget.

Høyres leder, Erna Solberg

Høyreleder Erna Solberg

Forkortelsen til partiet Høyre er bokstaven H.

Høyre kan tenke seg å samarbeide med Frp for å danne regjering etter stortingsvalget. Men Høyre kan også tenke seg å samarbeide med andre partier. Kanskje Høyre også kan tenke seg å danne en mindretallsregjering alene?

Høyre sin internettside finner du her

KristeligFolkeparti

Kristelig folkepartis logo

Kristelig Folkepartis logo

Kristelig Folkeparti er et av de små partiene, mye mindre enn Ap, H og Frp. Men Kristelig Folkeparti har vært i regjering mange ganger. Kristelig folkeparti har også hatt statsministeren. Kristelig Folkeparti har lyst å komme i regjeringen i gjen. De vil samarbeide med Høyre, men det er mer usikkert om de vil samarbeide med Frp.

Knut Arild Hareide er leder i Kristelig Folkeparti.

Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide, leder i Kristelig Folkeparti.

Kristelig Folkeparti forkortes med KrF.

KrF er interessert i en ny regjering. De vil gjerne sitte i regjering sammen med Høyre og Venstre, men de har ikke veldig lyst å sitte i regjering sammen med Frp. Men KrF har heller ikke lyst at Ap skal ha regjeringen.

Kristelig folkepartis Internettside finner du her

Senterpartiet

Srenterpartiets logo

Senterpartiet er med i regjeringen nå. Partilederen, Liv Signe Navarsete er kommunal- og regionalminister. Senterpartiet vil at regjeringen skal fortsette også etter stortingsvalget. Men det kan bli vanskelig for Senterpartiet å få til. Det er nemlig langt færre velgere som støtter Senterpartiet nå enn før forrige stortingsvalg.

Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete, leder i Senterpartiet

Senterpartiet forkortes ofte med Sp.

Sp har vært i regjering flere ganger tidligere. Men det er de siste to stortingene at Sp har samarbeidet med Ap og Sv. Noen i Sp vil nok helst at partiet skal samarbeide med KrF og H, men partileder Liv Signe Navarsete har stort støtte i partiet for å fortsette samarbeidet med Ap og Sv.

Senterpartiets nettside finner du her.

Sosialistisk Venstreparti

Sosialistisk Venstrepartis logo

Sosialistisk Venstrepartis logo

Sosialistisk Venstreparti forkortes ofte med SV. Partiet sitter i regjeringen sammen med Ap og SV. SV ønsker at regjeringen skal fortsette etter valget. Men SV sliter for tiden. Det er ikke så mange velgere som sier at de vil stemme på SV til stortingsvalget. 

Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken'

Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken

Partilederen i SV heter Audun Lysbakken. Han sa nylig at Frp var hovedmotstanderen til SV. Med det mente han nok at Frp er det partiet som SV er mest uenig med. Audun Lysbakken har en stor jobb å gjøre. SV må nemlig få mange flere til å ville stemme på partiet.

SV sin internettside finner du her

Venstre

Venstres logo

Venstres logo

Venstre har vært veldig lite, men hun som nå leder Venstre, Trine Skei Grande, har vært flink og fått mye oppmerksomhet om partiet. Venstre ønsker å få en ny regjering. Aller helst vil nok Venstre regjere sammen med KrF og H, men kanskje de også blir nødt til å samarbeide med Frp?

Venstre forkortes ofte med bokstaven V.

Foto av Trine Skei Grande

Venstres leder, Trine Skei Grande

Venstre håper at de kan komme i vippeposisjon. Vippeposisjon er slik at hvis de rødgrønne skal få flertall, så må de få med Venstre, samtidig med at Høyre og Frp kun får flertall hvis de får med Venstre. Et lite parti i vippeposisjon har veldig mye makt fordi alle vi ha partiet med seg.

Venstre Internettside finner du her

1 april 2013

Tips noen om siden