Feriereiser for mennesker med bistandsbehov
Mennesker med bistandsbehov kan miste bistanden når de passerer kommunegrensene. De har ingen rett til tjenester når de er på tur i utlandet.
Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) stilte helse- og omsorgsminister Bent Høie spørsmålet:
"Vil statsråden sikre at lovverket gir mennesker som trenger brukerstyrt personlig assistent mulighet til selv å bestemme hvor tjenestene utøves slik at det blir mulig å reise ut av landet?"
Svaret fra helse- og omsorgsministeren kan kort oppsummeres som NEI.
Spørsmålet var snevert, svaret var deprimerende og begrunnelsen var mangelfull.
Oppholdskommuneprinsippet
Omsorgstjenester ble innført som en plikt for kommunen med sosialtjenesteloven i 1991. For å sikre den enkelte tjenestemottaker, fikk vi oppholdskommuneprinsippet som sier at den kommunen tjenestemottaker oppholder seg i, har en plikt til å yte de nødvendige tjenestene.
Oppholdskommuneprinsippet var ment som en sikkerhet for tjenestemottaker. I praksis fungerer det ofte som et skjulested for kommuner som selv ønsker å kontrollere tjenestemottakers bevegelsesfrihet. Kommunen en skal reise til, kan skjule seg bak de først må fatte vedtak.
NFU har vært involvert i saker hvor oppholdskommuneprinsippet er benyttet for å hindre personer å dra på fotballkamp i nabokommunen.
Dagliglivets gjøremål
Problemstillingen er ikke knyttet til brukerstyrt personlig assistanse, men til omsorgstjenester. Da vi fikk sosialtjenesteloven i 1991, ble det presisert at en skulle sikre et tjenestetilbud til de som ikke kan dra omsorg for seg selv eller som er helt avhengig av praktisk eller personlig hjelp til å greie dagliglivets gjøremål.
Daglilivets gjøremål ikke omfatter feriereiser. Følgelig har en heller ikke rett til tjenestester fra bostedskommunen om en drar på feriereiser.
På tide å tenke nytt
En bør presisere og informere om oppholdskommuneprinsippet langt bedre enn det som er gjort i dag. Fungerer oppholdskommuneprinsippet etter intensjonen, kan det være en god sikkerhet for dem som er avhengig av bistand. I dag kan det fungere motsatt.
Sosialtjenesteloven ble utarbeidet for over 20 år siden. Dengang var feriereiser langt mindre vanlig enn i dag. Det er på høy tid å vurdere om ikke 'dagliglivets gjøremål' bør få et langt bredere innhold i dag enn dengang en la grunnlaget for de sosiale tjenestene.
Jens Petter Gitlesen
25 januar 2014