Mangler kompetanse, kvalitetssikring og dokumentasjon
Sør-Varanger kommune har ikke et system som sikrer faglig forsvarlighet i helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Det medfører uakseptabelt stor risiko for svikt i tjenesteutøvelsen, skriver Helsetilsynet.
Tilsynet med Sør-Varanger kommune avdekket en hel rekke forhold som er i strid med lovverket:
- Det foreligger ikke systematisk kartlegging av alle tjenestemottakeres individuelle behov for kompetanse. Det vil si at virksomheten ikke har en kompetansevurdering som utgangspunkt for:
- Å definere hvilken kunnskap og hvilke ferdigheter de ansatte trenger for å gi de enkelte brukerne forsvarlige helse- og omsorgstjenester ut fra individuelle behov
- Rekruttering av personell
- Ved fravær blir høgskoleutdannet personell ikke erstattet med vikarer med tilsvarende kompetanse.
- Ingen av tjenestemottakerne har:
- Individuelle utviklingsmål (overordnede mål)
- Individuelle planer
- Ansvarsgrupper
- Tjenesteutøvelsen blir ikke systematisk dokumentert og evaluert. Det er ikke systematisk oppfølging av om tjenesteutøvelsen skjer i samsvar med vedtak, planer og individuelle behov.
- Kommunens organisering av tildelingskontoret og koordinerende enhet (KE) fungerer ikke slik at enkeltpersoner med utviklingshemming får tverrfaglig oppfølging med koordinerte tjenester fra ulike enheter.
- Ledelsen etterspør ikke rapporter om faglig forsvarlighet i tjenesteutøvelsen. Ledelsens kontroll er rettet mot økonomi og personalressurs.
- Gjennomførte internrevisjoner med påpekte avvik, våren 2015 er ikke fulgt opp med korrigerende tiltak.
- Det er ikke gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyser ved høyt sykefravær eller ved manglende kompetansekartlegging, heller ikke ved manglende tverrfaglig oppfølging av tjenestemottakerne.
- Tjenestemottakernes behov for representasjon kartlegges ikke.
- Tjenestemottakernes forutsetninger for medvirkning kartlegges ikke, herunder hvilken informasjon den enkelte tjenestemottaker eller representant må ha for å kunne medvirke.
- Det legges ikke systematisk til rette for medvirkning i utforming av tjenestetilbudene.
- Brukerens meninger hentes ikke systematisk inn som grunnlag for evaluering.
- Det er ikke avklart om tjenestemottakerne ønsker individuell plan.
- Rutine for legemiddeihåndtering er ikke oppdatert etter siste forskrift.
- Det er ikke utpekt medisinskfaglig rådgiver.
Sør-Varanger kommune står overfor en ryddejobb. Vi får håpe at Helsetilsynet følger opp og forvisser seg og at forholdene er akseptable etter at kommunen har lukket avviket.
Jens Petter Gitlesen