Fakta om klagebehandling, situasjonen i Hordaland og i resten av landet
I snitt omgjør Fylkesmannen helt eller delvis kommunens vedtak i mellom 40 og 50% av klagesakene. I Hordaland forekommer det knapt at Fylkesmannen omgjør kommunens vedtak i klagebehandlingen.
Figur: Fordelingen av klagesaker etter område og resultatet av klagebehandlingen hos Fylkesmannen i Hordaland og for resten av landet
Antallet klagesaker hvor Fylkesmannen endrer eller ikke endrer kommunens vedtak, vil variere tilfeldig mellom fylker og over tid. Gitt at forholdene i Hordaland er som i resten av landet, så er sannsynligheten 0,00000513 (kji-kvadrat, 5 df.)for å få et såpass ekstremt resultat som i Hordaland. En kan altså trygt fastslå at forholdene ikke kan forklares med tilfeldig variasjon.
Antallet mulige forklaringer er mange, men en kan nevne:
- Kommunene i Hordaland er flinkere til å gi vedtak i samsvar med lovverket
- Listen for at innbyggerne i Hordaland skal klage, ligger lavere enn i resten av landet
- Fylkesmannen anvender strengere kriterier for å omgjøre kommunale vedtak i Hordaland enn det som gjelder for resten av landet
NFU bistår i en mengde av klagesaker. Vi har ingen erfaringer med at Hordalandskommunene skiller seg positivt ut. I den siste tiden har media skrevet mye om Sunnhordalandsrådet som dro på studietur til Danmark og lot seg imponere av institusjonene som høster kritikk fra FN-hold fordi de er i strid med konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Politikken og rettighetene overfor mennesker med utviklingshemning synes ikke å være spesielt godt forankret i Hordaland.
Kvinnherad kommune har nylig tiltrekt seg negativ oppmerksomhet ved gjentatte forsøk på myndihetsovergrep for å forhindre at Marie flyttet til sin nyinnkjøpte leilighet.
En finner avvik fra lovverket i 16 av de 22 relevante tilsynsrapportet fra Hordaland i årene 2010-2015, dvs. at det påvises lovbrudd i ca. 72% av tilsynene. Tallet er omtrent som for landet forøvrig, kanskje litt lavere.
Folk i Hordaland, klager ikke mer enn andre. Fylket har ca. 10% av landets befolkning. Fra tabellen over, ser en at det totalt var 89 klager fra Hordaland, mens resten av landet var 915 klager i 2014.
Takk til Audun Lysbakken
Med bakgrunn i de få klagesakene hvor Fylkesmannen i Hordaland endret det kommunale vedtaket, stilte Audun Lysbakken (SV) spørsmål med rettsikkerheten til mennesker med utviklingshemning i fylket.
SV-leder, Audun Lysbakken, stilte spørsmål med rettsikkerheten til mennesker med utviklingshemning i Hordaland
Nå foreligger svaret fra helse- og omsorgsminister Bent Høie. I korthet sier helse- og omsorgsministeren at Helsetilsynet har ansvaret for å sikre lovverket og å sikre en likebehandling over hele landet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie har orientert Helsetilsynet om NFUs bekymringer om rettstilstanden i Hordaland.
En "orientering" kan være så mangt og trenger ikke medføre noe som helst. Imidlertid synes "orienteringen" å ha gitt effekter. Fylkesmannen i Hordaland har nemlig allerede bestemt seg for å se nærmere på egen praksis. Hvordan dette skal gjøres, sier Fylkesmannen ikke noe om, men Fylkesmannen i Hordaland vil trolig involvere Helsetilsynet og andre Fylkesmannsembeter. NFU verdsetter at en ser nærmere på forholdene og imøteser Fylkesmannens konklusjoner.
Les også
Jens Petter Gitlesen