Spesialskoler, etikk og menneskerett
Nedleggelse av spesialskolene er først og fremst begrunnet i etikk og menneskerettighetstenkning, selv om nedleggelse av spesialskolene og styrking av den inkluderende skolen har støtte i pedagogisk forskning.
Ideen om at personer med nedsatt funksjonsevne skulle integreres i «normalsamfunnet», fikk faglig og politisk tilslutning med Skau-utvalget i 1964. Tankene ble overført til opplæringsfeltet gjennom Blom-komitéen som la grunnlaget for «integreringsloven». Spesialskoleloven ble opphevet og reglene om spesialundervisning tatt inn i grunnskoleloven.
Utviklingen av de overnasjonale føringene har gått langs samme spor. Den siste internasjonale føringen på feltet, kom med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne som i artikkel 24, blant annet fastslår at:
«Partene erkjenner at mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til utdanning. Med sikte på å virkeliggjøre denne rettigheten uten diskriminering, og på basis av like muligheter, skal partene sikre et inkluderende utdanningssystem på alle nivåer,...».
Målsetninger og virkelighet
Til tross for at den inkluderende skolen er sikret gjennom nasjonale lover og internasjonale konvensjoner, har den inkluderende skolen vært på tilbakegang gjennom hele dette århundret.
På slutten av de statlige spesialskolenes tid, var det omtrent 3000 elever som var tatt ut fra den ordinære skolen. Bladet Utdanning, dokumenterte at i 2012 hadde over 5000 elever tilhørighet i de kommunale spesialskolene.
Antall elever som tas ut av normalklassen og gis spesialundervisning alene eller i spesielle grupper på fem eller færre elever har eksplodert.
Figur 1: Antall elever som gis spesialundervisning alene eller i spesielle grupper på fem eller færre elever.
En vesentlig årsak til økningen i spesialundervisning, spesialavdelinger og spesialskoler, er at spesialordningene tapper normalskolen både for økonomi og kompetanse. I takt med økningen i de spesielle tilbudene, blir normalskolen stadig mindre istand til å ivareta elevmangfoldet. Økonomien svekkes fordi spesialtilbudet er svært kostbart. Kompetansen svekkes fordi spesialkompetansen knyttes til de spesielle tilbudene.
Spesialskolene er pedagogisk overflødige, men kan gjøres nødvendige
En dansk undersøkelse av tilgjengelig og publisert forskning på feltet, konkluderer med:
«Resultaterne i syntesen peger i retning af, at det er muligt at inkludere elever med særlige behov i almenundervisningen, og at det kan have en positiv effekt på alle elevers faglige og sociale udvikling. Ud fra resultaterne i studierne kan det overordnet opsummeres, at det kræver, at lærere har instruktion i/efteruddannelse i interventionstiltag overfor elever med særlige behov, adgang til ressourcepersoner, som kan yde supervision og støtte direkte i undervisningen, og kendskab til evidensbaserede undervisningsmetoder og interventionstiltag målrettet elevernes særlige behov.»
(Søgaard Larsen m.fl. 2012, s. 84).
Selv om spesialskolene ikke kan tilføre noe unikt, kan kommunene utmerket godt organisere tilbudet på en slik måte at en blir fullstendig avhengig av spesialskoler for å gi elever med spesielle behov et godt opplæringstilbud. En slik organisering krever kun to forhold:
- En må ha spesialavdelinger med en viss kompetanse på visse områder.
- En må sørge for at kompetanse og ressurser mangler i normalskolen.
Spesialskolenes overlevelsesevne
Når spesialskolene lever like godt i dag som før vi fikk «integreringsloven», skyldes det at spesialskolen i seg selv blir en organisert interessebærer. Spesialskolen blir en kontinuerlig argumentasjon for mer ressurser og et spesielt tilbud som bør omfatte stadig flere elever. De får ofte støtte fra lærere i normalskolen som har egne erfaringer med hvor umulig situasjonen kan være når en verken har økonomiske eller faglige ressurser til å gi et faglig forsvarlig opplæringstilbud. Foreldre til elever ved spesialskolene har ofte negative erfaringer med nærskolen som ikke har evnet å gi et forsvarlig tilbud. I det minste har mange en frykt for alternativet: En nærskole som ikke evner å ivareta elever med spesielle behov.
Motkreftene er svake. En har saktens noen forskere som taler for den inkluderende skolen, men denne typen forskning er lite kjent blant kommunepolitikere. Foreldre til elever i normalskolen engasjerer seg lite. Lærere flest kjenner lite til problematikken og har ofte negative erfaringer med for lite støtte når de selv har elever med spesielle behov.
I Oslo er andelen elever på spesialskoler 20 ganger høyere enn i Oppland. Det er vanskelig å se andre forklaringer på forskjellen enn at Oslo hadde mange spesialskoler og en sterk spesialskolekultur.
Spill kortene rett
Alle kommuner kan lage en god og inkluderende skole. Det beste eksempelet fra nyere tid, er kanskje fra Essunga kommune i Sverige, hvor skolen gikk fra å være landets dårligste til landets beste på tre år, uten tilførsel av kompetanse eller ressurser.
Vi skal ha forståelse for foreldre som frykter nedleggelse av et tilbud som de er rimelig fornøyd med. Flaskehalsen er ikke å nedlegge spesialskolene, men å sikre en god og inkluderende nærskole. Makter en å kanalisere tilstrekkelig med ressurser til nærskolen, vil en innse at spesialskolen er overflødig og at spesialskolens virksomhet kan gjøres bedre og billigere på nærskolen.
Jens Petter Gitlesen