Dosent Marie-Lisbet Amundsen har vært flink til å komme i media med sin forskning. Hun taler spesialskolenes sak. I lørdagens kronikk uttaler dosenten seg om behovet for spesialskoler for barn med autisme.
Dosenten nevner ikke at hun aldri har publisert forskning om barn med autisme. Den som søker opp dosentens forskningsarbeider, vil finne en kort liste uten et eneste arbeide i internasjonale vitenskapelige tidsskrift, verken om autisme eller andre pedagogiske forhold. Manglende publisering av vitenskapelige arbeider, kompenserer dosenten med en hyppig og høy profil i media.
Marie-Lisbet Amundsen har derimot intervjuet 20 tidligere elever som gikk på Bakkeåsen spesialskole i Åsgårdstrand, en spesialskole for elever med atferdsvansker. Intervjuene som er omtalt i tidsskriftet Spesialpedagogikk, nr. 1, 2014, viser at elevene trivdes på Bakkeåsen spesialskole.
Funnet er omtrent like overraskende som det å påvise at det finnes elever som trives i nærskolen. Hadde dosent Marie-Lisbet Amundsen ønsket å få de motsatte responsene, kunne hun f.eks. tatt kontakt med stiftelsen Rettferd for taperne som har vært involvert i mange av erstatningssakene til tidligere spesialskoleelever.
Ingen vil betvile at trivsel er en viktig forutsetning for læring, noe som gjelder både om en går i nærskolen eller i spesialskole. Men spesialskolene ble verken etablert eller nedlagt av hensyn til trivsel. Spesialskolene ble nedlagt av ideologiske årsaker, de bidrog til at grupper av samfunnsmedlemmer ikke inngikk i samfunnet. Tanken var at skolen skulle tilpasses elevene og ikke motsatt.
En kan selvsagt følge opp med underordnede pedagogiske argumenter. Elevene på spesialskoler vil ofte være dårliger rollemodeller for hverandre. Skal en lære dagliglivsferdigheter, er det en fordel å lære dem i situasjoner som ligner mest mulig på situasjonene ferdighetene skal anvendes i. På en rekke områder som omgangsform, normer, toleransegrenser mm. er elvene selv skolens viktigste lærere. Skal en lære seg de kulturelle normene, er det påkrevd med tilhørighet i elevmiljøet hvor dette læres. Den største pedagogiske utfordringen for elever som har gjennomført store deler av skolegangen i spesialskoler, er kanskje det å få elevene til å fungere godt utenfor det spesielle miljøet etter endt skolegang.
En kan lære mye både i segregerte miljø og i inkluderende miljø. Hadde Magnus Carlsen ikke hatt en rimelig løs tilknytning til den ordinære skolen, er det usikkert om Norge ville hatt en verdensmester i sjakk. På den annen side, er det kanskje begrenset hvor mange sjakkverdensmestre landet vårt trenger.
Marie-Lisbet Amundsen har selvsagt ytringsfrihet på lik linje med alle andre. Ingen har plikt til å ha peiling på det de ytrer seg om. Når dosenten fremstiller seg som forsker i pedagogikk, kan enkelte gå i den villfarelsen at hun har kjennskap til spesialskolefeltet eller at hun har forsket på feltet.
Dosent Marie-Lisbet Amundsens mange mediaopptreden fører minnene til bake til Georg Johannesen: «Norge er et paradis for kunnskapsløse professorer, virkelighetsfjerne nyhetsformidlere og umodne forfattere.»
Jens Petter Gitlesen