Senterpartiet gikk ut av regjering forrige uke, og Arbeiderpartiet er alene igjen i regjering. Norsk Forbund for Utviklingshemmede forventer at Arbeiderpartiet leverer på sine valgløfter og programforpliktelser om å skape et mer rettferdig samfunn for alle.
- Nå kan man ikke leke pekeleken om hvorfor ulike saker ikke blir oversendt Stortinget. Det er mange saker som er viktig for oss, som vi også vet at det er flertall for i Arbeiderpartiet. Vi forventer å se de oversendt stortinget i nær fremtid, så vi får de behandlet før valget.
Først i rekken av krav står inkorporering av CRPD i menneskerettsloven. Et flertall i ekspertutvalget, et samlet felt av funksjonshemmedes organisasjoner og Arbeiderpartiets landsmøte har alle pekt på at FN-konvensjonen om mennesker med funksjonsnedsettelser sine rettigheter bør inkorporeres i menneskerettsloven. Men ett år etter ekspertutvalgets anbefaling, har saken fortsatt ikke havnet på stortingets bord.
- Vi har ventet mer enn lenge nok nå. Vi forventer at Jonas Gahr Støre og hans nye regjering snarest behandler saken på regjeringskonferanse og oversender sitt forslag til Stortinget, sier Tom Tvedt.
- Rettigheter til alle – inkorporer CRPD
Det begynner å bli veldig lenge siden ekspertutvalget la frem sin innstilling om inkorporering av CRPD i norsk lov. Ekspertutvalgets flertall og Arbeiderpartiets landsmøte har begge sagt at CRPD bør inkorporeres i menneskerettsloven. Hurdalsplattformen sa den skal inkorporeres i norsk lov.
Det er på tide å sende saken til stortinget – og at stortinget vedtar en inkorporering av CRPD i menneskerettsloven.
Det er NFUs klare og overordnede syn at CRPD må inkorporeres i menneskerettsloven. Dette er noe som vi, i fellesskap med det store flertallet av organisasjoner av funksjonshemmede, har jobbet for i mange år. I dag er CRPD den eneste av FNs kjernekonvensjoner som omhandler minoritetsgrupper som Norge har ratifisert, men ikke tatt inn i norsk lov. Dette mener vi sender uheldige signaler om at våre medlemmers menneskerettigheter ikke er like mye verdt som andres.
- Arbeid til alle
En ren Arbeiderparti-regjering må børste støv av sitt gamle slagord, og innfri det i praksis. Det skrytes av lav arbeidsledighet, men det dannes et uriktig bilde når mange ikke teller i denne statistikken. Stortinget behandler nå arbeidsmarkedstiltaksmeldingen, men den må følges opp fra regjeringens side med økt innsats.
Det er behov for flere VTA-plasser, og at VTA-plassene i større grad går til det som var den opprinnelige målgruppen. Funksjonsassistanse er et tiltak som kunne ha bidratt til at flere personer med utviklingshemming kunne kommet inn i arbeidslivet. Slik det er i dag, er det kun mennesker med fysiske funksjonsnedsettelser, eller blinde og svaksynte, som kan få innvilget funksjonsassistanse. Og det må være rett til en arbeidsevnevurdering også for mennesker med utviklingshemming – slik at også de får bistand til å finne arbeid.
Grunnloven § 110 pålegger statens myndigheter å «legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring».
Blant mennesker med utviklingshemming finnes det i dag mange som er arbeidsdyktige, men hvor forholdene ikke er lagt til rette for at de kan tjene til livets opphold ved arbeid. Tiltakene vi foreslår vil være et steg i retning av å også innfri deres grunnlovfestede rett.
De senere årene har det også vært en nedbygging og sentralisering av dagsentertilbudene i norske kommuner. Det er viktig at også de som vil falle utenfor kravene som stilles for å kunne stå i en VTA-plass har gode tilbud for en meningsfylt hverdag. Mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til arbeid på lik linje med andre; dette omfatter muligheten til å tjene til livets opphold ved et arbeid som man selv fritt velger eller påtar seg i et arbeidsmarked og arbeidsmiljø som er åpent, inkluderende og tilgjengelig for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
- Sett en stopper for tvangsflyttingene
Gjennom høsten har vi blitt bedre kjent med omfanget av ulovlige tvangsflyttinger i norske kommuner, gjennom VG sin gravejournalistikk på området. Dette må det bli en slutt på.
– Det er jo uakseptabelt. Alle mennesker i Norge har krav på rettssikkerhet. Lover og regler skal følges. Individets frihet og rettigheter står veldig sterkt. Dette er også en sårbar gruppe. Det gjør ekstra inntrykk på meg. Sånn skal det ikke være i Norge. Så her må vi snu alle steiner og for å vurdere om det er ytterligere tiltak som må gjøres, sa Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre til VG om saken.
Vi forventer at stenene ikke bare blir snudd, men at enhver sten kommunene som begår disse tvangsflyttingene gjemmer seg bak fjernes.
- Det hadde ikke vært mulig å behandle andre i samfunnet på denne måten uten at det hadde blitt ramaskrik. Mennesker med utviklingshemming behandles som en pariakaste, sier forbundsleder Tom Tvedt.
I praksis er det kommunene som må slutte med tvangsflyttingen, men det er helt klart Stortinget og Regjeringen som må påse at de gjør det. Kommunene gjør intet hvis de ikke er pålagt noe.