Foto: David Berg Tvetene / NFD

Skuffende svar fra Vestre om tvangsflytting av barn

– Hvor mener statsråden at grensen for kommunal maktbruk mot familier med funksjonshindrede barn går, og er det andre grenser her enn for andre barn?

Det er spørsmålet Kari Elisabeth Kaski fra SV har stilt barne- og familieministeren som følge av saken om de to åtte år gamle tvillingene i Stjørdal som kommunen vil tvangsflytte til barnebolig. Spørsmålet ble videresendt helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, som er ansvarlig statsråd.

Svaret Kaski har fått skuffer generalsekretær i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Hedvig Ekberg.

– Han svarer ikke på spørsmålet. Han sier indirekte at man kan behandle barn med nedsatt funksjonsevne annerledes enn andre barn, sier Ekberg.

Hun reagerer sterkt på at statsråden ikke legger noe vekt på hva som er til barnets beste, slik forvaltningen er pålagt.

– Han støtter ikke utsagnet om at det skal mye til og alvorlig svikt i foreldres omsorgsevne for at barn skal bli tatt bort fra sin familie, dette til forskjell for hva som gjelder barn med nedsatt funksjonsevne, sier Ekberg.

Statsråden sier i sitt svar at «Tjenestetilbudet som tilbys skal være forsvarlig, adekvat og verdig. For å oppnå dette må tjenestetilbudet utformes ut fra en individuell vurdering av den enkelte tjenestemottaker sett opp mot tilgjengelige ressurser og muligheter»

Ulike rettigheter

Ekberg påpeker at det er en klar forskjell på når saker blir behandlet gjennom barnevernsloven, og når de blir behandlet gjennom pasient- og brukerrettighetsloven.

– Når barn blir fjernet fra hjemmet, med hjemmel i barnevernsloven, har partene rett til gratis advokat. Når barn blir fjernet på grunn av kommunens tilgjengelige ressurser og muligheter, har man ikke rett på annet enn at Statsforvalterene kan vurdere saken. Og vi vet jo hvordan det går – kommunen vinner frem, sier Ekberg.

NFU har allerede belyst hvordan Statsforvalterenes ressurssituasjon går på bekostning av rettighetene til mennesker med utviklingshemming.

Landets statsforvaltere har på bordet en rekke saker som angår mennesker med utviklingshemming generelt, men også konkret og direkte, men har ikke ressurser til å føre tilsyn eller holde dialog med interesseorganisasjonene.

NFU kaller praksisen i Stjørdal for diskriminerende.

– Det forundrer oss og skremmer oss at det offentlige kan legge til grunn at barn med funksjonsnedsettelse har det bedre borte fra sin familie. Dette til forskjell fra andre barn. Slik vi ser det er dette en diskriminerende tankegang, sa Ekberg til NRK, og fortsatte:

– Manglende bistand fra det offentlige må aldri være grunnlaget for at barn skal måtte vokse opp på institusjon.

Les hele spørsmålet fra Kari Elisabeth Kaski, og statsrådens svar, her:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qnid=104045

Tips noen om siden