Statsbudsjettet viser manglende prioritering av dem som trenger mest
For dem som har størst behov for tjenester, velter Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 rundt 400 millioner kroner over på kommunene.
Statsbudsjettet ble omtrent som forventet. Lite gjøres for å rette opp situasjonen til mennesker med utviklingshemming. Spesielt de som trenger mye bistand, kan rammes av store kutt. Samtidig med at det kuttes og ignoreres, så sukres budsjettet med økte bevilgninger til småsaker. I tillegg etableres håp for fremtiden gjennom gode tiltak som skal vurderes og utredes.
Unntaket er utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) som legger 100 millioner kroner ekstra på bordet for å sikre mennesker med nedsatt funksjonsevne i bistandsarbeidet.
Det største kuttet kommer i Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett hvor innslagspunktet for ordningen med ressurskrevende tjenester økes med 50.000 kroner, et tall som er lite i statsbudsjettsammenheng. Tilskuddet gjelder 8035 personer. Lønns- og kostnadsvekst medfører at ordningen har en innebygd kostnadsøkning selv uten økning av innslagpunktet. Totaleffekten vil bli at kommunene må ut med drøyt 400 millioner kroner mer for dem med stort tjenestebehov i 2020, sammenlignet med 2019. Siden regjeringen Solberg tiltrådte i 2013 har innslagspunktet for ressurskrevende tjenester økt med 386.000 kroner. Den totale svekkelsen av ordningen er godt over tre milliarder kroner.Det er alvorlig fare for kutt i omsorgstjenestene i 2020, spesielt for dem med størst behov.
Siden 1980-tallet, har det vært en målsetning å øke kommunenes "frie inntekter". Tilskuddet til ressurskrevende tjenester er et øremerked tilskudd. I følge Kommunal- og moderniseringsdepartementet, så øker kommunenes frie inntekter med 1,3 milliarder. Tilskuddet til ressurskrevende tjenester er et øremerked tilskudd.
Det er positivt at antallet tiltaksplasser innen Varig tilrettelagt arbeid øker med 300, dvs. en bevilgningsøkning på 38, 5 millioner. Med denne takten, kan en imidlertid regne med at det vil ta 111 år før de med utviklingshemming som ønsker å jobbe, får jobb.
Gratis SFO etter 4. årstrinn er også en positiv sak som øker bevilgningene for 2020 med 20 millioner.
En del mindre budsjettøkninger for mer spesielle tiltak, vil en også finne. De store kuttene overfor dem som trenger mest overskygger dessverre gleden av budsjettets positive tiltak.
Jens Petter Gitlesen
7 oktober 2019