Foreslår tvangsisolering av utviklingshemmede
Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått endring i smittevernloven slik at det blir mulig å tvangsisolere mennesker med manglende samtykkekompetanse. Saken er ikke utredet. Det er gitt ett døgns høringsfrist og det legges opp til hurtigbehandling i Regjering og Storting.
Spørsmålene knyttet til tvangsisolering av mennesker uten samtykkekompetanse er mange, sakspapirene er lite oppklarende og spørsmålet er ikke utredet.
Skal en først tvangsisoleres, så vil det trolig være langt bedre å bli tvansisolert i eget hjem enn å bli tvangsisolert i sykehus. Men spørsmålet er om en må tvangsisoleres. Nå har vi vært gjennom den første bølgen av Covid-19 smitte. Smittetallene er på vei nedover. Til nå har det ikke vært behov for å tvangsisolere noen på sykheus, slik hovedregelen etter smittevernslovens § 5-4 er. Det er vanskelig å se at behovet skal være større når smittetallene er lavere enn på lenge. Det er enda vanskeligere å se hvorfor saken skal hastebehandles.
Tvangsisoleringe etter smittevernslovens § 5-4 er definert med motstand eller forventet motstand mot isoleringen. Få med utviklingshemming vil motsette seg isolasjon. Lovforslaget utvider personkretsen til fra dem som motsetter seg til dem som mangler samtykkekompetanse. Hvem dette er og hva samtykkekompetanse er, kan være krevende å vite. Fra Tolga-saken og vergemålsfeltet, bør en ha lært at manglende samtykkekompetanse er et rimelig ullent og skjønnsmessig begrep.
Gjennom Covid-19 pandamien, har en erfart mange uhjemlede og inngripende tvangstiltak er iverksatt. Tilsynsorganet har vært fraværende og kommuner, smittevernleger og kommunale ledere har handlet i strid med Helsedirektoratetets anbefalinger. Selv etter at helsedirektøren rykket ut i media og meddelet at en verken hadde mulighet til å innføre besøksforbud eller portforbud for beboere i private hjem, så synes ikke budskapet å ha nådd frem til alle ansvarlige.
Når hovedproblemet er omfattende og uhjemlet tvangsbruk uten kontroll, så er løsningen neppe å innføre flere tvangshjemler.
For de fleste med utvikliklingshemming, kanskje alle, kan en legge tilrette slik at kravene til isolasjon etterleves. Stort sett gjøres det med å sørge for at den enkelte får en interessant hverdag med trygghet og trivsel. Men det å planlegge slikt, krever individuelle løsninger. Muligheten med tvangsisolering er enklere. Kommer den, så vil den bli benyttet. Lovforslaget vil bidra til å øke antall tvangsisolerte og å redusere tiltak for å unngå tvang.
Saken bør ikke gå videre til statsråd og Stortinget. Den bør sendes tilbake til departementet, utredes og gis høringsfrister som det er mulig å komme med gjennomarbeide innspill.
Situasjonen er ikke slik at det trengs en lovendring i løpet av uken eller måneden. Vi bør gjøre innen lovarbeidet som en gjør med medisinene mot Covid-19. En må må jobbe grundig og ikke innføre nye lovbestemmelser før en kjenner konsekvensen av disse.
Det er mange kvakksalvere med vidunderkurer mot det meste. Helserettsjuristene bør ikke ta etter den type faglige tradisjoner.
Jens Petter Gitlesen
26 mai 2020