Forholdsmessighet
Det er forskjell på å barbere seg og å skjære hodet av seg. Man skyter heller ikke spurv med kanoner. I det meste av lovverkene og på de fleste andre steder, er det krav til forholdsmessighet, – blant annet det at virkemiddelet står i forhold til målsetningen.
Forholdsmessighet preger våre handlinger i normalsituasjoner. Vi passer på å koke potetene såpass lenge at de blir gjennomkokt, men ikke så lenge at de blir sundkokt.
Forholdsmessighet inngår i alle fagfelt. Når det tar tid før ny medisin lanseres, så er det for å undersøke om eventuelle bivirkninger er mer alvorlige enn sykdommen som medisinen skal kurrere. Økonomene er opptatt av at virkningene av et tiltak skal være større enn kostnadene med tiltaket. NVE er opptatt av at elektrisitetsforsyningen står i forhold til strømforbruket.
Kravet til forholdsmessighet gjelder også i krisetider. Men vi har lite erfaring med kriser. En kan feilvurdere farene og en kan handle for raskt og ugjennomtenkt. Det siste preger vesentlige deler av tjenestene til utviklingshemming. Tiltak iverksettes uten lovhjemmel. En glemmer at Norge er en rettstat også i coronatider. Målet helliger ikke middelet. Middelet skal være hjemlet i lov. Selvtekt er ingen aktverdig disiplin.
Smittevern er viktig. NFU anbefaler alle å følge statlige myndigheters pålegg og anbefalinger. Spesielt viktig er det å følge anbefalingene fra Helsetilsynet, helsenorge.no og NAKUs side om personer med utviklingshemming og koronavirus.
Men smittevernet skal også være forholdsmessig.
Norgesrekorden i uforholdsmessige smittevernstiltak, har en kommune i Nordland. Kommunen har stengt avlastningen og alle andre tjenester til barn med utviklingshemming og deres pårørende. Alternative tilbud er ikke etablert. Beboerne i bofellesskap har besøksforbud og er underlagt sterke begrensninger på bevegelsesfriheten.
Kommunen har ingen innbyggere som er registrerte smittede.
Når Grimstad kommune har trukket for alle vinduene i det private hjemmet til søsteren til Saka, så er ikke det av hensyn til Sakas søster. Hun er blind, uttrykker seg lite og få, utenom Saka, forstår hennes uttrykk. Coronaviruset smitter ikke gjennom vindusglass og gardiner er ikke på listen over anbefalte smittevernstiltak.
Besøksforbudene som kommunene helt ulovlig innfører i bofellesskapene og private hjem hvor det ytes mange tjenester, er et uforholdsmessig inngrep. Det er ikke hjemlet i lov og det står ikke i forhold til risikoen. Tiltaket står heller ikke i forhold til smitteverntiltak overfor den øvrige befolkningen, altså er besøksforbud diskriminerende.
Den største smittefaren i de fleste bofellesskapene, er tjenesteyterne. Man klarer seg ikke uten tjenesteyterne og vi må verdsette dem. Men det er ikke uvanlig med 30 ulike tjenesteytere i en kort tidsperiode. Hvis mor kommer på besøk så vil antallet personer som en møter øke med 3,3 prosent. Følger mor de offentlige smittevernrådene, så øker besøket av mor sannsynligheten for smitte med omtrent null prosent.
For de som iverksetter tiltak og for NFU-tillitsvalgte som er i dialog med kommunen om tiltak, så er forholdsmessighet er særdeles viktig begrep å benytte.
Jens Petter Gitlesen
9 april 2020