Når VG blir rettsikkerheten
VG er rettsikkerheten til mennesker med utviklingshemming. Vi skal være glade for at VG utøver pressens samfunnsansvar. Ansvarlige politikere bør skamme seg over å ha overlate rettsikkerheten til løssalgsaviser.
De fleste husker VGs avsløringer i Tolgasaken, hvor vergemålsordningen ble brukt stikk i strid med sin intensjon. NFU hadde i flere år bistått medlemmer i vergemålssaker og jobbet opp mot politiske myndigheter for å endre praktiseringen av ordningen. Først da VG kom på banen, fulgte politikerne opp. Det ble et himla leven med gransking, store ord og større endringsvilje. Nå er det to år siden VGs dekning av Tolga saken. Vergemålsordningen er omtrent som før og støyen fra Tolgasaken har forlengst lagt seg.
Nå har VG satt fokus på besøksforbudet som ulovlig ble innført overfor de fleste med utviklingshemning. Vi skal være svært taknemlige for den innsatsen, men det var ikke VG som avdekket besøksforbudet. Det kom et hav av henvendelser til NFU. Vi forsøkte å gå videre med saken, uten at det førte til noe av betydning. Sivilombudsmannen ba regjeringen stanse ulovlig frihetsberøvelse. Men opplagstallene til Sivilombudsmannen er adskillig lavere enn opplagstallene til VG, så brevet ga liten av effekt. Heller ikke bekymringene fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) utløste effektive tiltak. Når Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kom med tilsvarende bekymringer, så ble de tilsvarende effektløse.
Vi skal være glade for ombudene og NIM, men skal slike ordninger ha effekt, så kreves det et styringssystem som er i stand til å følge opp ombudenes bekymringer og ivareta rettiskkerheten for den enkelte. Vi har saktens mange og vakre lovparagrafer, men hva hjelper det når de ikke etterleves?
Situasjonen er verken ny eller ukjent. I 2007 kom Helsedirektoratet ut med rapporten Vi vil, vi vil, men får vi de til?, hvor det ble dokumentert at politikkområdet utviklet seg i strid med målsetningene. Siden den gang, har vi fått utallige løfter og virkningsløse tiltak.
Verken politikerne eller forvaltningen har maktet eller ønsket å iverksette effektive tiltak. Ombudene ignoreres og VG jobber kun unntaksvis på feltet. Etter 13 år med vakre ord og lite handling, er det på tide å tenke nytt. Kanskje VG bør blir et forvaltningsorgan?
Jens Petter Gitlesen
1 oktober 2020