Emilie, Ingeborg og Sandra foreviget under Landsstevnet 2018 (Foto: Kristin Homb)

Emilie, Ingeborg og Sandra foreviget under Landsstevnet 2018 (Foto: Kristin Homb)

LANDSSTEVNET – ET AV ÅRETS STORE HØYDEPUNKT!

Idrettsglede, engasjement og flotte prestasjoner - det årlige Landsstevnet i svømming er årets høydepunkt for mange svømmere. Et stevne der alle med utviklingshemning som kan svømme minst 25 meter, kan være med.

Tekst og bilder: Idrettskonsulent Kristin Homb

 

Dette stevnet har lange tradisjoner og ble arrangert for første gang i 1983 i regi av det daværende Kulturdepartementet. I 1990 overtok Norges Svømmeforbund ansvaret og har fra da av fulgt opp og lagt til rette for det årlige nasjonale stevnet for deltakere med utviklingshemming.

Landsstevnet skal være en møteplass der det legges til rette for at svømmere som er på ca samme nivå får konkurrere mot hverandre. Det er også plass til at de som ikke har så mye erfaring, får prøve seg i rekruttklassen. Rammene for stevnet skal være på nivå med et NM. Det er høytidelig åpning med taler og nasjonalsang, innmarsjer, flotte prestasjoner, premieseremonier og bankett.

Innmarsj landsstevnet i svømming (Foto: Kristin Homb)

Innmarsj til landsstevnet i svømming 2018 (Foto: Kristin Homb)

I 2018 var Oslo-klubben SK Speed arrangør. Mer enn 60 svømmere, både nye og godt etablerte svømmere fra i alt 17 klubber deltok med Oslos ordfører, Marianne Borgen som «debutant» på tribunen. I 2019 er stevnet flytte til fra høsten til vinterhalvåret og arrangeres dermed allerede 23. – 24. mars med Asker Svømmeklubb som arrangør. Mer informasjon blir lagt ut på www.svomming.no under menyen Parasvømming.

Oslos ordfører sammen med Sandra (Foto: Kristin Homb)

Oslos ordfører, Marianne Borgen, var blant tilskuerne i 2018. Her er ordføreren sammen med Sandra (Foto: Kristin Homb)

Stadig flere klubber har tilbud til utviklingshemmede og en av de som satser aktivt, er Aalesund Svømme og livredningsklubb (AaSLK). De stilte med tre svømmere på årets Landsstevne. Klubbens trenere regner med å ha med seg «en hel gjeng» til neste år. De fleste er rekruttert fra NFU Ålesund lokallag, som ledes av Janne Muri og også er mor til en av svømmerne. I et intervju med tidsskriftet «Norsk Svømming» nylig oppfordret hun andre lokallag og svømmeklubber til å samarbeide. AaSLK jobber nå for å få i gang et samarbeid med de andre klubbene i fylket og håper å få til en felles trenings- og aktivitetsdag både for svømmere og trenere pånyåret.

Det ble medalje på Magnus fra Stavanger svømmeklubb. Her er magnus sammen med Sissel (Foto: Kristin Homb)

Det ble medalje på Magnus fra Stavanger svømmeklubb i 2018. Her er magnus sammen med Sissel (Foto: Kristin Homb)

Ta kontakt!

Norges Svømmeforbund har god oversikt over klubber som deltar på Landsstevnet. Vi vet samtidig at det er mange flere som har tilbud om svømmeopplæring og trening for deltakere med utviklingshemning – enten inkludert i egne tilbud eller sammen med andre grupper. De som ønsker å prøve seg enten på kurs eller trening kan uansett ta kontakt med den lokale svømmeklubben eller med forbundet sentralt. Vi hjelper gjerne til - både med formidling av kontakt og mer informasjon. E-posten er kristin@svomming.no Svømmeforbundets nettside: www.svomming.no

18 februar 2019

Tips noen om siden